Stofskifteproblemer

Rigtig mange kvinder (og enkelte mænd) oplever ubalancer i stofskiftet. En del af oplever, at de ikke får optimal effekt af deres medicin.

Den gængse behandling i Danmark er T4 medicin. Men en del har problemer med at omdanne T4 til det aktive stofskiftehormon T3. Andre oplever at det kan være svært at komme i behandling, fordi deres stofskifte blodprøvetal ligger lige inden for normalområdet, men at de ikke føler sig raske og har mange af symptomerne på stofskiftesygdom eller stofskifte ubalancer. Det kan være fra små symptomer til så mange og/eller alvorlige symptomer, at det er invaliderende for både arbejds- og privatliv.


Jeg arbejder ikke med medicinering af stofskiftesygdomme. Det er en lægeopgave. Men jeg arbejder med, hvorledes du selv kan påvirke din ubalance eller sygdom positivt.


Hvis du gerne selv vil påvirke din behandling eller ubalance positivt, så er der en række tiltag, der kan optimere dit stofskifte - alt efter hvad årsagen til problemet er.

Enhver behandling indenfor Functional Medicine er individuel, og tager udgangspunkt i behandling af den underliggende årsag til ubalancen eller sygdommen.


Årsager til stofskifte ubalancer eller sygdomme

Underliggende årsager til stofskifte problemer kan skyldes én eller flere faktorer. Her kommer nogle eksempler:


Hjernerystelse og whiplash

Hvis du har hjernerystelse og/eller whiplash kan din hypofyse og dermed hele hormonelle balance, inklusiv stofskiftet, være påvirket. Læs mere om det her


Autoimmunitet

Den mest udbredte stofskiftelidelse er en autoimmun lidelse, der hedder Hashimotos. Antistoffer nedbryder kirtlen og blokerer receptorer. En autoimmun reaktion giver langt flere problemer desto mere aktiv sygdommen er. Meget kan gøres for at sænke antistofferne, og dermed få sygdommen i ro, så ødelæggelsen af kirtlen stoppes. Hashimotos giver ofte lavt stofskifte. Men man kan også få for højt stofskifte ved en autoimmun lidelse i skjoldbruskkirtlen. Her vil det være en anden type antistoffer og lidelsen hedder Graves.


Fordøjelsen

Mave, tarm og fordøjelse har meget at sige i forhold til udviklingen af autoimmunitet og optagelse af næringsstoffer, så hvis der er problemer her, så vil en indsats være med til at balancere eventuel autoimmunitet og optagelse af næringsstoffer. Vidste du at mange har problemer med mave, tarm og fordøjelse uden at have symptomer? Eller man er blevet så vant til symptomerne, at de ikke opleves som unormale.


Stress

Vidste du at stress kan medføre stofskifte problemer? Det kan få kroppen til at danner Reverse T3, hvilket blokerer for at det aktive stofskiftehormon, T3 kan komme til at virke på receptoren. Derfor vil håndtering af stress være en nødvendig strategi for at få det bedre med sit stofskifte (og meget andet her i livet). Stress påvirker i øvrigt også dine kønshormoner negativt.


Toxiner

Toxiner, såsom tungmetaller og pesticider, insekticider, flammehæmmere, rester fra kunstgødning mv., kan lave meget ravage i kroppens biokemi, og påvirke stofskiftet. Blandt andet ved at sætte sig på de receptorer, hvor stofskiftehormonerne skal virke, så disse ikke kan komme til at “gøre deres arbejde”. Nogle toxiner, som fx perklorat, der kan findes i vandboringer påvirker skjoldbruskkirtlens evne til at danne stofskiftehormonerne.

Læs mere om toxiner og afgiftning her.


Næringsstoffer

Næringsstofmangel kan også påvirke stofskiftet.

Noget så enkelt som mangel på jod, kan give store problemer med stofskiftet. Omvendt kan for meget jod også skabe problemer. Derfor er det vigtigt at kende din jod status, inden du evt. tager jod tilskud.


Udover jod, som er vigtig for at kunne danne stofskiftehormonerne T3 (med tre jod atomer) og T4 (med 4 jod atomer), så er der en række andre næringsstoffer som er vigtige for stofskiftet. For eksempel er selen vigtig næringsstof for det enzym, der omdanner T4 (det inaktive stofskiftehormon) til T3, (det aktive stofskiftehormon). Desuden kan selen dæmpe antistofproduktionen ved Hashimoto eller Graves.

Hvis man ikke får nok af den aminosyre, der hedder L-tyrosin kan det også påvirke stofskiftet. Aminosyrer får man via protein indtag.


Kost

Kostmæssigt er der en del man kan gøre og dermed leve stofskifte venligt. Bl.a. spise antiinflammatorisk, idet et højt inflammationsniveau kan påvirke konverteringen af T4 til T3.

Ekstreme lowcarb kure kan også påvirke stofskiftet negativt.