Hypofyse insufficiens efter hjernerystelse og/eller piskesmæld

Ved hjernerystelse og piskesmæld og de bevægelser hjernen kommer ud for i den forbindelse, er der en risiko for en større eller mindre beskadigelse af hypofysen.


Hvad er hypofysen?

Hypofysen er en lille hormonel kirtel, der ligger inde i hjernen, bag øjnene. Hypofysen sidder udsat, fordi den lille kirtel ca. på størrelse med en ært sidder for enden af en stilk (hypofysestilken) og går ned igennem et lille hul i en hjernehinde. Når hjernen udsættes for voldsomme bevægelser kan stilken blive påvirket i en grad så hypofysens funktion påvirkes. Hypofysestilken kan også påvirkes af blødninger eller ødemer efter hjernerystelse og/eller whiplash.


Hjernerystelse, piskesmæld og hypofyse påvirkning

Læger med viden indenfor området anslår at ca. 20% med hjernerystelse /pisksmæld får en eller anden grad af påvirket hypofysefunktion. Det er faktisk ret mange! Dvs at ca. hver 5. med hjernerystelse og/eller piskesmæld har denne type skader i større eller mindre omfang!


I en artikel i Ugeskrift for Læger fra 2007 beskriver en gruppe danske læger ligeledes at denne problematik (hypofyseinsufficiens) er meget underdiagnosticeret. Desværre har dette ikke ændret sig voldsomt i de 14 år der er gået siden artiklen blev publiceret. Derfor kan jeg blot råde dig til - at du som har kroniske symptomer efter en hjernerystelse eller piskesmæld er opmærksom på denne problematik.


Jeg er selv hjernerystelses- og piskesmælds ramt, og mange år efter ulykken hvor skaden opstod, blev jeg opmærksom på denne problematik og det viste sig at jeg havde gennemgribende hormonelle forstyrrelser.


Jeg har siden uddannet mig inden for functional medicine og hormonterapi og fået behandling, som har øget mit funktionsniveau betragteligt. Jeg brænder for at udbrede kendskabet til risikoen for disse hormonelle forstyrrelser efter et hovedtraume, og især for at udbrede kendskabet til hvor meget functional medicine og komplementær hormonterapi har at tilbyde i den forbindelse.



Hvad sker der ved hypofyse insufficiens?

Hvis hypofysen bliver påvirket ved hjernerystelse, så påvirker det rigtig mange forskellige hormoner.

Hypothalamus, som er en anden hormonel kirtel, har også et tæt samarbejde med hypofysen. Hypothalamus sender besked til hypofysen om at sende besked til andre hormonelle kirtler. Et samarbejde mellem flere hormonelle kirtler kaldes en akse.

Der er:

  • HPA aksen, som er samarbejdet mellem hypothalamus, hypofyse (pituitary) og binyrer (adrenals).

  • HPG aksen som er samarbejdet mellem hypothalamus, hypofyse (pituitary) og gonaderne (kønskirtlerne)

  • HPT aksen som er samarbejdet mellem hypothalamus, hypofyse (pituitary) og thyroidea (skjoldbruskkirklen)

HPA aksen handler om hypothalamus´ og hypofysens samarbejde med binyrerne og dermed produktionen af binyrehormoner - både dem fra binyrebarken og binyremarven - bl.a. kortisol som er vigtig for vores evne til at håndtere stress.

HPG aksen handler om hypothalamus´ og hypofysens samarbejde med gonaderne, som er vores kønskirtler og dermed vores kønshormoner. Kønshormonerne påvirker vores fertilitet men også mange andre ting, bl.a påvirker de også vores humør og evne til at vedligeholde og/eller opbygge muskler.

HPT aksen handler om samarbejdet mellem hypothamus´og hypofysens samarbejde med skjoldbruskkirtlen, som står for dannelsen af vores stofskiftehormoner. Mangel (eller overproduktion) på stofskiftehormoner påvirker hele kroppen - bl.a giver mangel ofte lammende træthed, kognitive problemer og evt. nedtrykthed eller depression.


Søg hjælp

Jeg anbefaler altid mine klienter med hjernerystelse og whiplash at bede deres læge undersøge dem for hypofyseinsufficiens. For hypofyseinsufficiens er som udgangspunkt en speciallæge opgave.

Men ofte kan der opstå mindre hormonelle ubalancer i kølvandet på hjernerystelse og whiplash, hvor de målte hormonværdier ikke vurderes at have “signifikant betydning” fx fordi de ligger lavt i normalområdet. Eller fordi at der i sundhedssystemet ikke findes nogen behandling, selvom værdierne ligger under referencerammen for normal værdier.

Denne typer ubalancer har jeg selv oplevet. Derfor har jeg selv, og flere af mine klienter, oplevet at stå uden behandling at få i det konventionelle sundhedssystem.

Som du kan se, så er mange af symptomerne sammenfaldende med symptomerne fra hjernerystelse og whiplash, hvilket kan være årsag til at man som jeg gjorde, går i mange år og bliver dårligere og dårligere uden at man ved besked om at hypofysen og dermed ens hormoner er påvirkede også.


Selvom man ikke er livstruende syg som ved en fullblown hypofyseinsufficiens, hvor hypofysen er stoppet med at virke, så kan hypofysens funktionsniveau og ens velbefindende være meget påvirket. Jeg har god erfaring med at rette op på denne type hormonelle ubalancer med functional medicine og hormonterapi.


Symptomer ved hypofyseinsufficiens eller hypofyse påvirkning

Hvis din hypofyse og dermed dine hormoner er påvirkede efter en hjernerystelse og/eller whiplash, så vil du have en række symptomer.


Det der er tricky er, at mange af de symptomer, der opstår ved hormonelle ubalancer er overlappende med symptomerne ved hjernerystelse. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, at hvis dine symptomer forværres over tid efter hjernerystelsen eller whiplash, så kan det skyldes hormonelle ubalancer.  


Symptomerne kan være hos kvinder være ændret menstruationscyklus, udebleven menstruation, øget pms, nedtrykthed, dårligt humør endog depression, øget uro, søvnbesvær, hukommelsesproblemer mv. Hos begge køn kan det være nedsat fertilitet. Hos mænd kan symptomerne være øget træthed, erektionsproblemer, depressivitet, problemer med at opbygge og vedligeholde muskelmasse.


For begge køn kan stofskiftet være påvirket - typisk lavt stofskifte eller lave T3 værdier. Her er symptomerne bl.a. vægtøgning eller vægttab resistens trods diæt, kolde hænder, fingre og tæer, glemsomhed, træthed, udkørthed, koncentrationsproblemer, hjernetåge og ondt i led og muskler.


Hvis HPA aksen og dermed binyrefunktionen er påvirket vil symptomerne bl.a kunne være: voldsom træthed, tendens til besvimelse eller svimmelhed, muskelsvaghed, appetitmangel, kvalme, lavt blodtryk og eller ortostatisk lavt blodtryk (problemer med at holde blodtrykket når du rejser dig op fra liggende eller siddende), lavt blodsukker, cravings efter salte fødevarer mm.


For at finde ud af om din hypofyse og dermed dine hormoner er påvirkede efter hjernerystelse og whiplash, så har du brug for at få målt dine hormonelle værdier.


Som jeg har nævnt, så beder jeg altid mine klienter med hjernerystelse og whiplash om at blive undersøgt for hypofyseinsufficiens via egen læge, som kan tage de indledende blodprøver førend du evt. bliver sendt videre til speciallæge, som kan lave mere avancerede undersøgelse og prøver.


Flere har meldt tilbage til mig at deres læge ikke vidste noget om risikoen for hypofyse påvirkning efter hjernerystelse, whiplash og hovedtraumer, og derfor måske ikke vidste hvad de skulle teste eller hvorfor. Hvis du oplever det, så send mig en besked. Så kan jeg sende dig den artikel jeg omtalte i del 1 af min serie om hypofyseinsufficiens. Artiklen er fra 2007, publiceret i Ugeskrift for Læger og beskriver bl.a. problemet med underdiagnosticering, hvilket var nyt for bl.a. min egen praktiserende læge.


Hvis dine indledende blodprøver er skæve bør din læge henvise dig til endokrinologisk afdeling for videre udredning.


Men, som sagt, så kan der ofte opstå mindre hormonelle ubalancer i kølvandet på hjernerystelse og whiplash, hvor de målte hormonværdier ikke vurderes at have “signifikant betydning” fx fordi de ligger lavt i normalområdet. Eller fordi at der i sundhedssystemet ikke findes nogen behandling, selvom værdierne ligger under referencerammen for normal værdier. Her kan ens ens velbefindende stadig være meget påvirket.


Vær opmærksom på lavt stofskifte

Lavt stofskifte er ret almindeligt efter hjernerystelse, og den ubalance jeg oftest ser efter hjernerystelse og piskesmæld,  og her kan problemet være at lægen kun tester TSH (Thyroid Stimulerende Hormon), som er et hypofysehormon. Men hvis hypofysen er påvirket, så vil TSH ikke stige, som det normalt er tilfældet ved lavt stofskifte. Derfor er det vigtigt at du får testet frit T3 og frit T4 også, som indikator på om du har lavt stofskifte. Ikke alle praktiserende læger er OBS på denne problematik, derfor kan det være, at du skal fortælle dem det, og her kan det hjælpe at medbringe artiklen.


Desværre er stofskifte behandling i Danmark ikke optimal, og nogle oplever at de ikke kan få taget alle de relevante stofskifte tal, som er: TSH, frit T3, fritT4 og antistoffer for Hashimoto og Graves (autoimmune stofskiftelidelser), derfor tilbyder det private laboratorie jeg samarbejder med også prøver for stofskiftet samt flere andre tests relateret hertil, som ikke fåes i det offentlige sundhedssystem, bla. gentest i fht omdannelse af T4 til T3, jodniveau mm. ,


Mange oplever at have mange symptomer på lavt stofskifte, hvis niveauerne af stofskifte hormoner ligger lavt i normalområdet. Her kan det være svært at komme i behandling, men meget kan gøres, bl.a. ved at optimere næringsstoffer, der påvirker stofskiftet. 


Påvirkning af kønshormoner

Hvis kønshormonerne er påvirkede vil man også opleve mange symptomer og kan evt. få problemer med fertiliteten. Jeg arbejder med avancerede hormon tests (DUTCH), der kortlægger de forskellige kønshormon niveauer og mange af metabolitterne og hvorledes fordelingen er og hvordan din evne til at nedbryde brugte østrogener er. Disse tests kan også benyttes hvis man behandles med hormonsubstitution, for at sikre at man ikke ophober for mange af de carcinogene østrogen metabolitter, dem der giver øget risiko for østrogenfølsom cancer, brystkræft, underlivskræft og for mænd prostata cancer. Fordelen ved at få dette kortlagt er at det er ganske nemt at forebygge, hvis man blot ved at problemet er der, og det ses tydeligt, hvis man laver ny test efter blot tre måneder. Hormonbalancen kan også optimeres og balanceres med brug af naturlige midler, vitaminer, urter mm.


Påvirkning af stresshormoner

Jeg arbejder også med testning af binyrernes kortisolproduktion hen over et døgn. Du kan godt få testet kortisol i en blodprøve hos lægen, men da kortisol skifter henover døgnet, får du et langt mere optimalt billede ved at teste flere gange i løbet af døgnet. Her vil det så fremgå om dit kortisol niveau følger det optimale mønster eller er i ubalance. 

Der er mange måder at støtte binyrerne på med naturlige midler, hvis du er i ubalance. Jeg har selv så lavt et kortisol niveau, at jeg får hydrokortison dagligt, for ikke at besvime flere gange om ugen. Men jeg holder mig til et niveau hvor mine binyrer ikke undertrykkes, idet jeg har lidt egen produktion, og håber at mine binyrer på sigt selv kan overtage helt igen. Jeg supplerer også med naturlige midler til at støtte binyrerne. DUTCH testen (som tester kønshormoner) kan kobles med test til måling af kortisol henover et døgn - eller det kan testes i en separat test. Der er rabat når det gøres samtidig. 


Komplementær behandling

Jeg er stor fortaler for at man bruger det bedste fra begge verdener: Den konventionelle behandling og medicin, når det giver mening, og functional medicine og hormonterapi, når det giver mening. Bl.a. arbejder man i functional medicine og hormonterapi med at finde underliggende årsag til sygdomme og symptomer, fremfor blot at behandle symptomer. Det synes jeg personligt giver stor mening. Men livet skal også fungere optimalt, og kan man få hjælp via medicin - evt. blot i en periode - uden alvorlige bivirkninger, så synes jeg det giver mening at benytte sig af det.  

Jeg bruger selv en kombination. Hvis jeg ikke fik fx. hydrokortison, så ville min livskvalitet være meget lavere (besvimelser flere gange om ugen) Men hvis jeg ikke supplerede med naturlige midler ville jeg formentlig skulle så højt op i hydrocortison at risikoen for at min egen produktion vil stoppe er stor, hvilket betyder livslang behandling og dertil ville jeg sikkert have en lang række svære bivirkninger. Det kan være nødvendigt, men jeg har en mulighed for at blive bedre på sigt og evt. nedsætte eller stoppe brug af hydrocortison idet mit lave kortisolniveau ikke udelukkende skyldes hypofyse påvirkning, men også genetiske forhold, der påvirker min evne til at håndtere stress.


Hvis du er interesseret i at høre mere om hormonelle ubalancer efter hjernerystelse, og whiplash og om jeg kan hjælpe dig, så kan du booke 15 min. gratis telefonsamtale helt uforpligtende. Du booker telefonsamtalen online via min hjemmeside her: https://avminhjerne.dk/


Du må meget gerne dele denne blog, hvis du kender personer - eller pårørende til personer - med hjernerystelse og piskesmæld, så de kan være obs på hypofyseinsufficiens.